Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

Русия спря от излъчване драматичния трилър „Дете 44” поради „исторически неточности”
Русия спря от излъчване драматичния трилър „Дете 44” поради „исторически неточности”
Cinefish.bg

Русия спря от излъчване драматичния трилър „Дете 44” поради „исторически неточности”

17.04.2015, 16:13  |   Press Release  |   ФИЛМ
Холивудският драматичен трилър „Дете 44” падна под ударите на цензурата на Министерство на културата в Русия и беше спрян от излъчване два дни преди световната му премиера. Лентата, която bTV Studios разпространява за България от днес, беше обявена за „исторически и идеологически неточна”.

Русия спря от излъчване драматичния трилър „Дете 44” поради „исторически неточности”Според анализ на в. „Гардиън” докато министерството твърди, че дистрибуторът е решил да не пуска филма, експертите в индустрията заявяват, че подобен ход би бил безпрецедентен и предполагат, че това е пореден случай, в който държавната институция се намесва и блокира културен проект. Изданието припомня, че директорът на сибирската опера наскоро беше уволнен след като постави произведение на Вагнер с противоречиви образи на Иисус Христос.

Историята на „Дете 44” се развива около издирването на сериен убиец в началото на 50-те години на ХХ век и е заснета по едноименния роман на британския автор Том Роб Смит. Авторът заявява, че книгата му е базирана на историята на реалния масов убиец Андрей Чикатило, въпреки че действието се развива десетилетия преди да бъдат извършени престъпленията.

Лентата трябваше да направи своята премиера в Русия в края на седмицата, но в сряда сутринта мистериозно изчезна от графиците. Според властите в страната е „неприемливо да се показва подобен филм в навечерието на 70-та годишнина от победата”. В изявлението обаче не бяха посочени конкретни примери за това, което министерството счита за изкривявания в историята.

„Гардиън” цитира и Джони О`Рейли, ирландски режисьор, който ще представи по-късно тази година „Moscow Never Sleeps” – игрален филм, заснет в Москва. Според него по-голямата част от цензурата в руския кино свят всъщност е авто цензура, а продуцентите и дистрибуторите са наясно, че ще получат големи бюджети за „военни филми, прославящи героични дела”, но трябва да избягват критики към руската ортодоксална църква и Путин. О`Рейли коментира, че според регулациите финансирането отива за „патриотични филми”, но налагането на цензура е по-скоро на случаен принцип.

Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Третата част от поредицата “Как да си дресираш дракон” тръгва по кината през 2017-та година
ФИЛМ
03.09.2014, 10:52  |   синефиш.бг
Робърт де Ниро, Леонардо Ди Каприо и Брад Пит – заедно под режисурата на Мартин Скорсезе
ФИЛМ
02.09.2014, 10:57  |   синефиш.бг
Започнаха снимките на продължението на комедийната драма “Професия: Стриптизьор”
ФИЛМ
02.09.2014, 10:42  |   синефиш.бг
Премиери през октомври по National Geographic Channel
ТВ
01.09.2014, 18:08  |   Press Release
Премиери през октомври по NAT GEO WILD
ТВ
01.09.2014, 18:05  |   Press Release
Премиерите през октомври по FOX LIFE и FOX CRIME
ТВ
01.09.2014, 17:51  |   Press Release
Акцентите през октомври по FOX
ТВ
01.09.2014, 17:39  |   Press Release
Акцентите през октомври по 24Kitchen
ТВ
01.09.2014, 17:31  |   Press Release
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg