Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

'Косвена красота' – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме
Косвена красота – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме
Cinefish.bg

"Косвена красота" – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме

09.12.2016, 13:01  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
„Скръбта е учител на мъдрите“ - Лорд Байрон

Бегъл поглед върху фестивалните каталози за последните няколко години, върху номирираните и наградените заглавия утвърждава впечатлението, че мелодрамата се радва на чудесно здраве в световен мащаб. Подобно на всичко останало, този жанр претърпява последствията от модерностите и се бори успешно с каноните, а това допринася за поддържането на неговия прелъстителен чар и привлекателност, изразяващи се в забележителни боксофисни цифри. Вероятно виталността на мелодрамата се крие в това, че тя с лекота навлиза в съседни територии, като остава насочена към душевния мир на масовия зрител. А той винаги се радва на възможността да се отдели от примитивния биологичен свят на инстинктите и рефлексите, за да се почувства извисен...поне за известно време.

Косвена красота – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме

"Косвена красота
" е пример на съчетаване на качествен мелодраматичен сценарий с качествен подбор на актьорския състав. Филмът набляга върху тънките сълзотворни струни предназначени да засегнат дълбоко и емоционално най-широка публика. Целта му е удар в сърдечната област, душевно размекване и стимулиране на философските прозрения за важното в живота и за скръбта.

Косвена красота – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме

Историята ни представя Хауърд (Уил Смит), творец и виртуоз на рекламата, блестящ оратор, майстор в комуникацията и гръбнак на проспериращата си фирма, базирана в Ню Йорк. Две години след трагичната смърт на неизличимо болната си шестгодишна дъщеря, той е в депресия, а това се отразява пагубно върху бизнеса и духа на групата професионалисти около него. Най-близките му съратници (Майкъл Пеня, Кейт Уинслет и Едуард Нортън) решават да вземат мерки, за да му помогнат да преодолее кризата. Те ангажират професионални театрални актьори (Кира Найтли, Хелън Мирен и Джейкъб Латимор), на които възлагат задачата да превъплътят трите основни понятия, движещи живота на Хауърд - любов, време и смърт. Целта им е да провокират ответна психична реакция у техния приятел и началник, за да го върнат към ежедневието. Странната поръчка, която е добронамерена манипулация, е повод за откровения с разсъждения за човешката природа и за абстрактни философско-етични понятия.

Динамиката на взаимоотношенията на основните персонажи и многоизмерността на емоциите им е провокация към публиката и благодатна почва за изява на актьорските умения на букета звездни екранни имена. Зрителят едва ли ще устои на изкушението да влезе в мислен спор с изложените становища, да се съгласи или отхвърли някои гледни точки. Сътрудничеството на шестимата в името на приятелството се превръща в особена терапия за всеки от тях, така че успехът на задачата се оказва двупосочен.

В контекста на реални ситуации от ежедневието, в които е нужно да се реагира и вземе решение, разказът за терзанията на Хауърд може да се разглежда като притча за скръбта, приятелството и изкуплението. В името на удоволствието от интелектуалното усилие, зрителят може да остави на заден план тъжните, пълни със сълзи, очи на Уил Смит, носталгично напомнящ звездите на нямото кино, но за скръбта очевидно няма мода.

Косвена красота – любов, време, смърт ...и сълзи, колкото поеме

Мелодрамата е жанр, който нееднократно е изпадал в немилост, компрометиран от халтураджии търсещи сигурен успех, неумело жонглиращи с клишета. "Косвена красота" връща благородната осанка на жанра и в разгара на еуфорията по новогодишните празници е чудесен повод за равносметка, анализ и оглеждане на околната среда. А едва ли е нужно да убеждавам дълго читателите, че подобно поемане на дъха е полезно и препоръчително.

Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Семейната екшън-комедия “LEGO: Филмът” ще се сдобие с продължение
ФИЛМ
04.02.2014, 10:28  |   синефиш.бг
Сценаристът на “Блейд” и продуцента на “Трансформърс” ще работят по филмовата адаптация на романа “Пробивът”
ФИЛМ
04.02.2014, 10:19  |   синефиш.бг
Български плакат на
ФИЛМ
03.02.2014, 17:43  |   синефиш.бг
В три дни в три града по три зимни филма на първото издание на Снежен Филм Фест
ГОРЕЩА ТЕМА
03.02.2014, 12:37  |   Press Release
“Батман срещу Супермен”– нова информация за филма
ФИЛМ
03.02.2014, 11:47  |   синефиш.бг
Кога ще бъде заснета шестата част от екшън-поредицата “Заразно зло”?
ФИЛМ
03.02.2014, 11:31  |   синефиш.бг
Документалната програма Хот Док с филма
ФИЛМ
03.02.2014, 11:14  |   Press Release
Филип Сиймур Хофман почина на 46 години
АРТИСТ
02.02.2014, 20:46  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg