Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

НДК отвори първата сесия за финансиране на филми
НДК отвори първата сесия за финансиране на филми
Cinefish.bg

НДК отвори първата сесия за финансиране на филми

01.07.2015, 14:51  |   Press Release  |   ГОРЕЩА ТЕМА
БОРШОШ: ОТКРИВАМЕ КИНОМАНИЯ С “КАРЪЦИ”

Първата сесия за кандидатстване e отворена от днес до края на юли и в нея могат да участват всички, отговарящи на изискванията в регламента, който днес беше обявен на специална пресконференция в ПРЕСКЛУБ – НДК. Към инвестицията на Националния дворец на културата (НДК), освен финансиране, влизат още премиерна прожекция, PR и маркетинг и реклама.

“Това, което се опитваме е да правим икономика, свързана с култура. Затова е изключително важно да уточним, че продуцирането на филми не е просто подпомагане, а и инвестиране от наша страна в българската киноиндустрия. Това е смисълът на сесията, която отваряме днес – да подкрепим онези стойностни проекти, които се нуждаят не само от финансиране, а също от реално и адекватно представяне на пазара”, каза директорът на НДК Мирослав Боршош и допълни: “НДК ще предложи на тези свои партньори мащабна рекламна и маркетингова стратегия, защото сме дълбоко уверени, че това е едно от нещата, които липсват в момента”.

Мирослав Боршош увери гилдията, че с авторитета и възможностите си, НДК застава зад всеки един стойностен проект и предлага цялостен подход за реализацията му. “Искаме да сме партньори с работещи продуценти, които държат не само на заснемането на своите филми, но си дават ясна сметка за състоянието на пазара и искат да имат резултат от своя труд. В НДК създадохме работещ мениджърски екип, който пълни залите, защото съчетаваме правенето на култура с икономическите принцип”, сподели още директорът на Двореца.

“НДК ще подкрепя проекти, които са пред или в реална продукция, както и нискобюджетни. Проектите ще бъдат отсявани от комисия и ще минат през приятна, но нелека процедура. Икономиката ни задължава като търговско дружество да търсим печалба. Идеята е да разширяваме публиките. Искаме да покажем, че модерните форми за производство, реклама и продажба ще можем да променим разбирането за правенето на кино в България, а също и отношението на публиката към българските филми”, каза още Боршош.

По думите му “културният продукт не е просто случване – той има много последствия”. Боршош призна, че “едно от нещата, които екипът му се опитва да направи в Двореца през тези шест месеца е да отгледа публики” и изрази съжаление, че българските филми имат едва няколко хиляди зрители, което определя и нивата на приходите. “Това не е проблем само на държавата, която подпомага филмопроизводството, това е проблем и на българските продуценти и се надявам, че в наше лице ще намерят добър и работещ партньор, с който заедно да атакуват пазара. Кинопроизводството е сложна и много динамична икономика. В България все още не сме свикнали да казваме свободно и спокойно, че това е бизнес. Както и да ви звучи – ние искаме да правим бизнес, заедно с другите продуценти в България и с техните стойностни продукти”, каза в заключение Мирослав Боршош и съобщи, че “Киномания” – 2015 ще бъде открита с наградената българска лента “Каръци”.

“НДК ще участва в продуцирането на български филми като търговко дружество, а целта е подпомагането и популяризирането на българската култура чрез продуциране на проекти на млади и утвърдени кинематографисти, за да достигнат реализираните проекти до възможно най-много хора, както в България, така и извън границите й”, каза Оли Груева – член на Борда на директорите.

Филмопроизводството е нова дейност за НДК и стана възможна, след като в началото на годината най-големият културен институт на Балканите официално се регистрира като филмов продуцент в публичния регистър на Национален филмов център (НФЦ). Това, само по себе си, се превърна в новина за всички, които се редят на дългата опашка за финансиране.

Всички продукции, в чието производство участва НДК, ще бъдат показвани премиерно в Зала 1. Така в Двореца отново ще се правят световни кинопремиери, този път – на собствена продукция. Първите класирани ще бъдат съобщени на 20 август. Следващата сесия ще бъде в началото на 2016 г. Заявления ще се приемат на всеки три месеца. Българските продуценти имат 30 дни да представят своите проекти и да ги защитят пред комисията.

Всички документи са качени на сайта на НДК и могат да бъдат изтеглени от ТУК!

Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
24-годишна спечели 100 000 в „Сделка или не” с помощта на фън шуй
ТВ
24.01.2012, 11:41  |   Press Release
Романът “Небето е навсякъде” ще се сдобие с филмова адаптация с участието на Селена Гомес
ФИЛМ
24.01.2012, 11:01  |   синефиш.бг
Нова информация за предстоящия свръхестествен трилър на Такаши Шимицу, “7500”
ФИЛМ
24.01.2012, 10:50  |   синефиш.бг
Българското кино се радва на голям зрителски интерес
ФИЛМ
24.01.2012, 10:38  |   actualno.com
БОКС ОФИС
24.01.2012, 10:08  |   avtora.com
Български плакат на
ФИЛМ
23.01.2012, 17:22  |   синефиш.бг
ФИЛМ
23.01.2012, 17:19  |   avtora.com
Цял месец „Треска за
ТВ
23.01.2012, 16:15  |   Press Release
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg