Тази реклама ще се затвори след 4 секунди
X
Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

За трета поредна седмица екшъна “Люси” е на първа позиция в родния бокс офис
Cinefish.bg

За трета поредна седмица екшъна “Люси” е на първа позиция в родния бокс офис

20.08.2014, 11:10  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС
Режисираният от Люк Бесон екшън “Люси” надмина всички предварителни прогнози относно финансовото си представяне и за трета поредна седмица е на върха на българската бокс офис класация.

Лентата със Скарлет Йохансон успя да се пребори с три премиерни заглавия, сред които е и третата част от популярната екшън-поредица “Непобедимите”. За изминалия уикенд (15-17 август) “Люси” е добавил към актива си допълнителни 124 147 лева, а общите приходи от състоялата се преди близо три седмици премиера се равняват на 1 009 910 лева – без съмнение впечатляваща сума за оригинален филм, който не се прожектира в триизмерен формат и чиято премиера се състоя в разгара на конкурентния летен сезон.

Що се отнася до България “Люси” се представя по-добре от почти всички тазгодишни летни блокбастъри и има реалния шанс да заеме първата позиция в класацията на най-успешните филми на 2014-та (за момента тази позиция е заета от “Ной”, който бе свален от екраните с приходи от малко над 1.5 милиона лева).

Ефективната рекламна кампания и участието на Скарлет Йохансон са без съмнение два от основните фактори за доброто представяне на “Люси” по българските киноекрани. Тази седмица лентата най-вероятно ще отстъпи първата позиция на “Костенурките нинджа”, но независимо от това очакванията са, че тя ще продължи да привлича стабилен брой зрители поне още две седмици. Общо по света “Люси” е натрупал 169 милиона долара, при бюджет за снимки и реклама от около 70 милиона.

Втората позиция в класацията е заета от комиксовия “Пазители на Галактиката”, който за изминалия уикенд е натрупал приходи от 103 769 лева. Висикобюджетният филм на Джеймс Гън се върти по кината от десет дни насам и за този период от време е спечелил общо 423 416 лева – напълно задоволителна сума за комиксов екшън, чиито главни герои са на практика непознати на широката публика. “Пазители на Галактиката” се представя по-добре от другия тазгодишен филм на Марвел “Завръщането на първия отмъстител” и до една седмица границата от половин милион лева ще бъде надмината. Световните приходи на лентата с Крис Прат се равняват на 420 милиона долара, при бюджет за снимки и реклама от около 250 милиона.

“Херкулес” заема трето място, със спечелени за един месец в България 1 052 087 лева. Скъпата лента на Брет Ратнър оправдава напълно предварителните очаквания по отношение на родния бокс офис, за разлика от изненадващо слабото си представяне по кината в Северна Америка.

Продукцията с Дуейн Джонсън се представя по-добре от другия тазгодишен филм за Херкулес “Легендата за Херкулес” и подобно на “Люси” тя вече намери място сред най-успешните оригинални ленти на годината.

Премиерният “Непобедимите 3” заема четвърта позиция в класацията. За първия си уикенд по кината (15-17 август) заснетия в България ансамблов екшън е натрупал 41 916 лева – разочароваща сума, която поставя лентата зад втората част от поредицата (която през 2012-та година дебютира с приходи от 104 518 лева). Със сигурност може да се каже, че изтеклото преди премиерата DVD копие на “Непобедимите 3” е оказало негативно влияние на бокс офис приходите, особено като се има предвид факта, че в България интернет пиратството е доста разпространено.

Лентата има шанс да набере малко повече скорост през тази седмица, но със сигурност може да се каже, че тя няма да подобри постижението на първата част от 2010-та година (която спечели от българските си кинопрожекции малко над половин милион лева). В световен мащаб “Непобедимите 3” също не се представя добре и за първия си уикенд е натрупал около 30 милиона долара. За сравнение бюджета за снимки и реклама се равнява на близо 150 милиона долара.

Петата позиция е заета от “В окото на бурята”, който за първия си уикенд в България е спечелил общо 34 899 лева. Като се добави и натрупаното от предпремиерните прожекции сумата се увеличaва на 66 010 лева. Предварителните очаквания не бяха особено големи и “В окото на бурята не бе един от най-очакваните и рекламирани филми на лятото. Имайки предвид това и факта, че става дума за оригинално заглавие стартовите приходи не могат да бъдат отчетени като разочароващи. Резултатите са по-слаби от тези на другия “катастрофичен” тазгодишен филм “Помпей” (138 584 лева) и още отсега е ясно, че “В окото на бурята” няма да бъде запомнен със силното си представяне в родния бокс офис. Все пак лентата не бе напълно засенчена от силната кoнкуренция и до момента тя е вкарала в кината над 7000 зрители. Следващата седмица “В окото на бурята” ще надмине границата от 100 хиляди лева.

“Как да си дресираш дракон 2”
е на шесто място в класацията, като за девет седмици по кината е спечелил общо 950 332 лева. Триизмерният филм на Дийн Деблоа подобри значително постижението на първата част от 2010-та година и ако бъде задържан на екран поне още две седмици ще успее да се присъедини към класацията на филмите с приходи от над един милион лева. Общо по света “Как да си дресираш дракон 2” е натрупал 535 542 138 долара, при бюджет от 145 милиона.

Седмата позиция е за анимацията “Самолети: Спасителен отряд”, която за пет седмици на екран е спечелила 331 972 лева. Предшественикът на лентата приключи представянето си през 2013-та година с приходи от около 470 хиляди лева – сума, която прoдължението няма да успее да достигне. Все пак “Спасителен отряд” се представи достойно на родна почва, особено като се има предвид силната конкуренция в лицето на големите 3D-блокбaстъри и далеч по-скъпата и рекламирана анимация “Как да си дресираш дракон 2”. До момента международните приходи на “Самолети: Спасителен отряд” се равняват на 94 милиона долара, при бюджет от 50 милиона.

Пиперливата комедия “Секс запис” е на осмо място в класацията. За изминалите пет седмици от премиерата си филма с Камерън Диас и Ели Кемпър е натрупал общо 292 289 лева. До момента над 40 хиляди зрители са изгледали филма на голям екран и до броени дни границата от 300 хиляди лева ще бъде достигната. “Секс запис” няма да бъде запомнен като един от големите хитове на годината, но за оригинална комедия с високо възрастово ограничение и липса на 3D-прожекции лентата се представи прилично в България.

Деветата позиция е заета от научнофантастичния екшън “Зората на планетата на маймуните”, който се върти по кината от един месец и половина. За това време филма на Мат Рийвс е вкарал в касите на кината 329 963 лева. На фона на постигнатото от “Люси” и “Херкулес” резултатите на “Зората на планетата на маймуните” не правят особено впечатление, но все пак е важно да се отбележи, че поредицата “Планетата на маймуните” никога не се е радвала на особено голяма популярност сред масовата публика в България. По всичко изглежда, че “Зората на планетата на маймуните” ще приключи похода си по кината с приходи от около 380 хиляди лева. За сравнение предишния филм от поредицата, “Възходът на планетата на маймуните”, бе свален от кината с приходи от близо 250 хиляди лева.

“Трансформърс: Ера на изтребление”
заема десето място в класацията, със спечелени за два месеца по кината 1 093 344 лева. До няколко дни сай-фай филма на Майкъл Бей ще подобри постижението на предишната част, която през 2011-та година приключи похода си по кината с приходи от 1.1 милиона лева. Общо по света “Трансформърс: Ера на изтребление” е натрупал малко над един милиард долара (което от своя страна нарежда лентата на 13-то място в класацията на най-печелившите пълнометражни филми в световен мащаб).

Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Триизмерният “ТОР: Богът на гръмотевиците” е на първо място в българската бокс офис класация
БОКС ОФИС
04.05.2011, 11:45  |   синефиш.бг
Първи плакат
ФИЛМ
04.05.2011, 10:53  |   синефиш.бг
“Здрач 3: Затъмнение” - с най-много номинации за тазгодишните филмови награди на MTV
ГОРЕЩА ТЕМА
04.05.2011, 10:52  |   синефиш.бг
Ема Уотсън оглави класацията на сп.
АРТИСТ
04.05.2011, 10:33  |   club.bg
„Бързи и яростни: Удар в Рио”- колкото повече, толкова повече
ФИЛМ
03.05.2011, 18:06  |   синефиш.бг
Кирстен Дънст и Лизи Каплан ще участват в сватбената комедия “Bachelorette”
АРТИСТ
03.05.2011, 16:32  |   синефиш.бг
Мафиотската драма “Gotti: Three Generations” вече има режисьор
ФИЛМ
03.05.2011, 16:05  |   синефиш.бг
bTV Comedy търси компания, по-забавна от героите на „Клуб „Веселие”
ИГРИ
03.05.2011, 11:27  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg