Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

Веганите излизат на протест, заради филм с насилие над животни
Cinefish.bg

Веганите излизат на протест, заради филм с насилие над животни

19.10.2017, 11:43  |   Press Release  |   ФИЛМ
Популярният веган и председател на Български Вегански Съюз Никола Донев отново ще излезе на протест, който да привлече вниманието на хората към насилието над животни. Акцията ще се осъществи по бул. Витоша на 28 октомври (събота) в следобедните часове, непосредствено преди Световния ден на веганизма на 1 ноември.Този път провокацията идва от документалния филм „Сафари” на режисьора Улрих Зайдл, който разказва за ловния туризъм в Африка и мотивите на австрийските и немските ловци да убиват зебри и антилопи. Филмът показва кадри от ловните сцени, подготовката и процеса на дебнене на животните, както и трофеите, с които ловците се сдобиват.

„Виждал съм далеч по-брутални сцени на насилие над животни, както и филми с убийства на животни, но мисля, че не трябва да свикваме с подобни гледки, нито пък да се правим, че не съществуват. Филмът е показателен за начина на мислене на цели поколения хора, възпитавани в нелепо чувство за превъзходство по расови и класови белези! Отношение към животните в Африка, подобно на заснетото и представено в този филм, е недопустимо в 21 век. И обърнете внимание на факта – филмът е документален!”, споделя Никола Донев.

Според Донев, целта на протеста е да информира публиката за възможността да бъде видян филма на Зайдл, за да се убедят възможно най-широк кръг хора с очите си в жестоката реалност и да бъде провокирано общественото мнение по този наглед неважен и периферен проблем, който обаче поставя въпроса за запазването на човешките черти в реалността на днешния ден.

ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА „САФАРИ”:

В необятната шир на Африка, където живеят антилопи, зебри и други застрашени видове, немски и австрийски ловни туристи отиват на ваканция. Те шофират през храсталаци, лежат и чакат, дебнат своята плячка. Ловците стрелят, надават радостни възгласи и позират пред животните, които са убили. „Сафари” е филм за убийството и за човешката природа.

„С този филм нямах намерение да показвам богатите аристократи и олигарси, които ловуват едър дивеч в Африка, а по-скоро обикновения ловец. В продължение на много години ловът в Африка е достъпен за средния западен жител. Заех се да открия и опиша какво мотивира тези хора да ловуват и защо те са способни дори да бъдат обсебени от лова. Но с течение на времето, филмът се превърна и във филм за убийството – убийство за удоволствие без дори да се изправиш срещу опасност, убийство като вид емоционално освобождаване”, разказва режисьорът Улрих Зайдл.

Следващите прожекции на филма са на 8 ноември от 19:00 часа и на 18 ноември от 17:00 часа в Дома на киното (ул. „Екзарх Йосиф” №37).
Cinefish.bg ПОСЛЕДНИ НОВИНИ  
Подготвя се нова филмова адаптация на класическият роман “Малки жени”
ФИЛМ
20.03.2015, 10:59  |   синефиш.бг
Първи поглед и нови детайли за третата част на трилъра “Предизвестена смърт”
ФИЛМ
20.03.2015, 10:49  |   синефиш.бг
Звезден състав в новия филм на Джеймс Франко
АРТИСТ
20.03.2015, 10:43  |   синефиш.бг
Български трейлър ПИКСЕЛИ
ФИЛМ
19.03.2015, 12:26  |   синефиш.бг
Комичното минало на Стийв Карел
АРТИСТ
19.03.2015, 12:08  |   синефиш.бг
Кристиан Мунджиу с почти автобиографичен проект
АРТИСТ
19.03.2015, 12:03  |   синефиш.бг
Джуд Лоу стана баща за пети път
АРТИСТ
19.03.2015, 11:58  |   синефиш.бг
Да бъде лоша й отива
ФИЛМ
19.03.2015, 11:49  |   синефиш.бг
Cinefish.bg

 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg